Wat is een hyperconverged infrastructuur en wat zijn de voordelen?

Wat is een hyperconverged infrastructuur en wat zijn de voordelen?

Een hyperconverged infrastructuur is vandaag niet meer weg te denken uit de IT-wereld. De infrastructuur is ontstaan als antwoord op de tekorten van een traditionele, en later ook converged IT-infrastructuur. De eigenschappen ervan zijn volledig afgestemd op de noden van het moderne bedrijfsleven. In deze blogpost staan we voor je stil bij deze evolutie en de positieve gevolgen die het meebracht voor je bedrijf. Denk hierbij aan: eenvoud, schaalbaarheid, kostenbesparing, etc.

Een hyperconverged infrastructuur, volledig afgestemd op de huidige noden van je IT-omgeving.

Van een traditionele naar een converged en hyperconverged infrastructuur:

Traditionele IT-infrastructuur:

  • Bij een traditionele IT-infrastructuur worden de drie hardware componenten: compute, storage en netwerk naast elkaar geplaatst. Hierdoor kan alles on-premise bestuurd, bijgestuurd en onder controle gehouden worden. Stabiliteit en beschikbaarheid zijn dan ook keywords die deze infrastructuur typeren.

Wat zijn de nadelen?

  • Arbeidsintensief:
    De hardware componenten worden vaak in verschillende units of silo’s geplaatst, met eigen management software. Deze verscheidenheid aan software leveranciers, zorgt ervoor dat deze IT-infrastructuur complex en onsamenhangend is. Het beheer wordt zo te arbeidsintensief om de dagelijkse bedrijfsvoering van je bedrijf voldoende te ondersteunen.
  • Hoge kostprijs & gebrek aan flexibiliteit:
    Voor de aankoop van je IT-infrastructuur moet je bepalen hoeveel compute, storage en netwerk je nodig hebt nu, maar ook in de toekomst. Je moet dus hardware aankopen die mogelijks slechts op piekmomenten gebruikt wordt én een inschatting maken van mogelijke groei. Je wilt uiteraard vermijden dat je op korte termijn opnieuw moet investeren in een volledig nieuwe IT-infrastructuur, aangepast aan de noden van je bedrijf.

Converged IT-infrastructuur

Bij een converged infrastructuur werd het compute, netwerk en opslag namelijk al in één enkele unit verwerkt. Het is een geoptimaliseerde totaaloplossing, met vaak één leverancier en aanspreekpunt bij vragen en problemen. Het gecentraliseerde softwareplatform zorgt ervoor dat je converged infrastructuur als één geheel beheerd kan worden. Dit zorgt dus voor heel wat eenvoud en heeft een positief effect op de compatibiliteit. Je IT-team krijgt meer tijd en ruimte om zich te focussen op andere, meer bedrijfskritische projecten.

Hyperconverged infrastructuur

De hyperconverged infrastructuur gaat nog een stap verder en voegt virtualisatie toe aan de converged infrastructuur. De hypervisor verdeelt de hardware tot virtuele servers, switches en storage. Je kan deze zien als het brein van het systeem dat de verschillende componenten virtualiseert en aan elkaar koppelt om de prestaties en de opslag (indien gewenst) te vergroten. Deze hyperconverged infrastructuur biedt een hoge beschikbaarheid, betrouwbaarheid en flexibiliteit. Dit alles dankzij de eenvoud, het centrale beheer en de snellere en betere prestaties die hierdoor geleverd worden.

 

Eenvoud, schaalbaarheid, betaalbaarheid en hoge beschikbaarheid met een hyperconverged infrastructuur

De voordelen van een hyperconverged infrastructuur op een rij:

  1. Eenvoud

    De infrastructuur is een all-in-one pakket. De aankoop en verdere ondersteuning ervan gebeurt door één enkele leverancier. Het biedt een snelle en eenvoudige implementatie, geautomatiseerde beheermogelijkheden en één centrale beheersinterface. ‘Hyperconvergence’ haalt dus de complexiteit uit je IT-omgeving.

  2. Schaalbaarheid

    Je koopt enkel wat je nodig hebt op dat moment, maar kunt razendsnel en flexibel meegroeien met de noden van je zakelijke omgeving. De infrastructuur laat toe eenvoudig in te spelen op je dynamische noden, zonder impact op je operationele systemen.

  3. Betaalbaarheid

    Veel verschillende componenten zijn samengevoegd in één oplossing, wat de kosten van de infrastructuur aanzienlijk vermindert. De lopende kosten ( elektriciteit, koeling, stroom) verminderen hierdoor eveneens sterk, wat een positief gevolg heeft voor je digitale footprint. Daarnaast elimineert de eenvoud en schaalbaarheid de nood aan dure IT-opleidingen en certificeringen. Je IT-personeel kan zich hierdoor ten volle richten op innovatie en het ondersteunen van je bedrijf.

  4. Hoge beschikbaarheid en noodherstel

    Gegevensback-up en noodherstel zijn ingebouwd in de hyperconverged infrastructuur. Deze automatisatie zorgt naast eenvoud en efficiëntie ook voor veiligheid. Elke node draagt bij aan de gedeelde opslag. Indien een node faalt wordt de werkbelasting verplaatst naar een goedwerkende node. Hierdoor is er geen of weinig onderbreking van de bedrijfsvoering.

 
Een hyperconverged infrastructuur is dus eigenlijk de perfecte oplossing voor ondernemingen die hun infrastructuur dienen bij te werken, hun kosten moeten beheersen en een hoge beschikbaarheid moeten garanderen.

Wil je nog meer weten?

Ben je benieuwd naar hoe Core ICT je kan verder helpen? Of heb je toch nog enkele vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren via onderstaand formulier. Wij helpen je met alle plezier verder!

Wil je meer weten

Over onze aanpak?

Geef ons een seintje...